Szabadidő

 

Törökmező körtúra


Kellemes félnapos túra, csodálatos környezetben. Az út során több helyen elénktárul a csodálatos Dunakanyar panoráma, Törökmező pedig az egyik legkedveltebb kirándulóhely a Börzsönyben.


Két keréken a Dunakanyarban

Az ország egyik legszebb vidékére kalauzolunk titeket egy remek kerékpártúrára. Vácról indulunk az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárútom, északi irányba Verőcén, Kismaroson át, Nagymarosig, ahol a páratlan Visegrádi vár panorámája fogad bennünket.

 

 

Nógrádi vár

Ha egynapos, könnyű kirándulást tervezel gyerekekkel és/vagy kutyával, a Nógrádi vár meglátogatása nagyszerű lehetőség!

A Budapesttől 60 km-re található települést megközelíthetitek autóval illetve tömegközlekedéssel, de választhattok akár egy könnyű kerékpár- vagy gyalogtúrát is a környék valamelyik turistaútján, egészen fel a várig.
A vár egész évben szabadon látogatható.

 

 

Hegyes tető, Julianus kilátó

Nagymarosról és Zebegényből egyaránt megközelíthető a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátó, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a Dunakanyarra és a Börzsönyre, ezért szép, tiszta időben mindenképp ajánljuk a felkeresését.
Némi túratapasztalat azért nem árt, a hegyre nem éppen kellemes, lankás ösvényeken lehet feljutni, de ha vállalkozó kedvűek vagytok, akár családi kiruccanásnak is tökéletes, s a gyerekek garantáltan jól fognak aludni este, az egész napos hegymászás és friss levegőn töltött idő után!
Közepesen nehéz körtúra ajánlataink:
1. Nagymaros – Hegyes-tető – Nagymaros körtúra
A túra hossza: 10,8 km
A túra időtartama: 4,5 óra
Szintkülönbség: 420 m
2. Zebegény – Hegyes-tető – Zebegény körtúra
A túra hossza: 11,9 km
A túra időtartama: 4 óra
Szintkülönbség: 520 m

 

 

 

Gyadai rét, Naszály hegy csúcsa

Aktív szabadidős ajánlatunk ezúttal a Naszály csúcsra invitál benneteket.
Három ismert útvonal közül, most a Gyadai kirándulóközponttól indulunk.
A túra hossza 17 km.
Némi kis edzettség előnyt jelent, de ha most kezded a természetjárást, akkor is bátran indulj el.
Jó tanács: Az út során nincs vízvételi lehetőség, mindenképp vigyél magaddal az útra.
Diósjenő számtalan kalanddal vár!

Habár a járványhelyzet miatt jelenleg az Erdei Szabadidőpark zárva tart, ez semmiképpen ne tartson vissza benneteket attól, hogy felfedezzétek a környék természeti szépségeit. Van itt erdő, számos turistaút, erdei kerékpárút, horgásztó, és még egy legendás emlékmű is, amely egy római kori csatának állít emléket!
Kenutúra az Ipolyon

Nem csak a vízi sportok szerelmeseinek, hanem minden természetkedvelőnek ajánljuk alábbi túránkat.
Ipolytölgyes - Letkés - Ipolydamásd - Szob - 19 km.

 

.
Királyrét - Nógrád - hegyi kerékpártúra

Fél napos kényelmes hegyi kerékpártúra a Börzsönyben. Aszfaltos út, kaviccsal szórt és földút váltakozik, jól közlekedhető kerékpárral, az erdei kerékpárút jelzés végig jól követhető.

Szintkülönbség: 60 méter,

Teljesíthető Királyréttől Nógrádig: kb. 60-80 perc

Túra hossza: kb. 5,5 km.

Javasolt pihenő: Nógrádi vár.

 

 

Börzsöny túra:  Királyrét – Nagy Hideg hegy - Csóványos

A Börzsöny egyik legkedveltebb turistacélpontja, a Csóványost meghódító túra. A hegység legmagasabb pontjára számos jelzett turistaúton juthatunk fel. Talán a legnépszerűbb a Királyrétről induló túra, mely a Nagy-Hideg-hegyet is érinti, ami télen igazi síparadicsom. A 20 kilométeres táv teljesítése némi edzettséget igényel, de bátran ajánljuk, hogy vágj bele, mert a 938 méteres hegycsúcson álló kilátóból pazar panoráma nyílik nem csak a Börzsönyre, hanem szép, tiszta időben a Kékestető, de akár még a Tátra havas csúcsai is láthatóak innen.

 

 

 

Kellemes aktív szabadidő töltést kívánunk!

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Vácon mindig történik valami.

Gazdag kulturális programkínálat mellet a csodálatos természeti környezet minden évszakban kiváló lehetőséget nyújt a szabadidő eltöltéséhez. Tavasztól őszig hétvégenként kézműves kirakodó vásár gasztronómiai és kulturális szabadtéri rendezvények, családi napok és fesztiválok váltják egymást. Legismertebb kulturális fesztivál a júliusi három napos Váci Világi Vigalom, mely több mint húsz éve határon innen és túlról vonzza a közönséget.

 

Sétaútvonalak

Vácon rövidebb hoszabb séta kereek/gyadai_naszalycsucs_2.jpgtében felfedezhetők a város műemlékei, kiállítóhelyei, és a kapcsolódó látnivalók.

- Egyházi sétaútvonal során megismerkedhet az ezer éves város szakrális emlékeivel

- Belvárosi séta keretében felfedezhetők a történelmi műemlékek

- Természetkedvelők könnyű séta keretében élvezhetik a duna-parti korzó és páratlan váci liget hangulatát

 

Kirándulás

Vác a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál, hegyek és síkság találkozásánál terül el. A természeti táj és az élővilág változatosságában gyönyörködhet mindaz, aki felkeresi valamelyik túraútvonalat, tanösvényt, vagy éppen két keréken fedezi fel a váci Duna-part látnivalóit. Több turistaútvonal kínálkozik a túrázás szerelmeseinek, a váci ligetben található Ártéri tanösvényen az ártér, a katalinpusztai Gyadai tanösvényen a Naszály élővilágával ismerkedhetnek meg.

 

Kerékpáron

A váci Duna-part Magyarországon a leghosszabb kiépített korzó, melyen végig bicikliút vezet. A Franciaországból Romániába vezető EuroVelo6 bicikliúton végighaladva Vácon megannyi játszóteret, sétányt, vendéglátóhelyet találhatnak az idelátogatók. Az országos kéktúra útvonal érinti a város fölé magasodó Naszály-hegyet is, melynek felfedezése közben megcsodálhatják az itt élő 12 orchideafajt, valamint az őshonos pannon gyíkot is.

 

Sportolási lehetőség

Vác a Nemzet Sportvárosa kitüntető címet kapta 2003-ban. Sportolóink kimagasló teljesítménye, közel ötven sportegyesületünk is mutatja, városunkban aktív sportélet zajlik. Az aktív szabadidő eltöltésére számtalan lehetőség kínálkozik városunkban, részletekről itt tájékozódhat.

 

Színház

A Váci Dunakanyar Színház 2013 februárjában nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A korábbi filmszínház felújítása és átalakítása után, már az első évadban egy négy napos nemzetközi fesztivál egyik házigazdája volt.

Színvonalas színházi előadások színhelye a Madách Imre Művelődési Központ színházterme is.

Bővebb információ a baloldali menüre kattintva található.

 

Kulturális Csomag

  • Váci városnézés kisvonattal
  • Pannónia Ház kincseinek bemutatása
  • Sajdik Gyűjtemény megtekintése
  • MADI Nemzetközi Gyűjtemény a Városházán
  • Modern Művészeti Gyűjtemény

A múzeumokba tárlatvezetés igényelhető, melynek időtartama körülbelül 40 perc.

 

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.