Látnivalók / Vác környéki látnivalók
Acsa

www.acsa.hu
Acsa a Cserhát hegység lábánál, a Galga völgyének kanyarulatában, Pest és Nógrád megye határán helyezkedik el. Szabálytalan szerkezetű, halmazosan települt, kitűnő természeti adottságokat és páratlan szépségű vidéket tudhat magáénak. A település Budapesttől 60, Váctól 25, Aszódtól 20, Balassagyarmattól 35 km-re található.
Forrás: www.acsa.hu

Történelmi látnivalók, műemlékek

1. Prónay-kastély
2683 Acsa, Petőfi út 4.

Prónay I. Gábor a falu közepén emelkedő dombon 1735-1740 között egyemeletes barokk kastélyt emeltetett. A hajdani főbejárat a park szélén magányosan álló kosáríves nyílású kertkapu, amelyet nagy kőcímer díszít. Az egyemeletes téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős főépület sarkain erőteljes kiugrású, manzárdtetős tornyok találhatók. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztichon. Az emeleti nagyteremben gazdag stukkódíszítés látható. A kastély előtti tereplépcső falát díszkút gazdagítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtárépületet építtetett, amelyben párját ritkítóan értékes könyvtárat és levéltárat őriztek. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felől toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bővítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de híven követi a barokk kastélyét. Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy murom: a kőcímeres, kosáríves pillérű, tornyocskás kerti kapu. A park felőli oldalán, a címerpajzson felirat és évszám található: 1864. A pajzsot két ruhátlan erdei ember tartja, fejükön és ágyékukon eredetileg falevelekkel fedve.

 

2. Tájház

Egy régi, szerkezetét és külsejét eredeti állapotában megőrzött parasztházból került kialakításra. A bemutatott, helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt emberek mindennapi életét tárják elénk.

 


 

3. Magyar kapu és a park

A 2014-es évben, a „Szeretlek Magyarország” című programsorozat keretében került átadásra az Árpád – szobor, a magyar kapu és a turulmadár, Kutasi Gyula kárpátaljai szobrászművész alkotásai. A Polgármesteri Hivatallal szemben található, folyamatosan bővülő park és közösségi tér ad helyet a játszótérnek is.

 

Szakrális turizmus

1. Római Katolikus Templom
2683 Acsa, Felszabadulás u. 221.

Magaslaton álló, kisméretű, keletelt, egy homlokzati toronnyal ellátott épület.
Vegyes falazatú, magas kőlábazattal, főhomlokzati bejáratához lépcsők vezetnek. A sarkokon kváderkövekből képzett barokk támpillérek állnak. Négyszögletes kapuzata felett kerek, félig befalazott ablak látható. Barokk, aediculákkal tagolt főhomlokzatát timpanon koronázza. Kisméretű tornyát ívelt oromfalak övezik. A toronytesten félköríves ablakok nyílnak, sisakját bádog fedi. A hajó és a vele egyező magasságú szentély oldalfalán 1-1 szegmentíves záródású ablak található. A hajó tetőzete zsindellyel, az apszisé palával fedett. A déli hajófalnál kőoltár töredékei láthatók. A szentély lábazatánál, az északkeleti sarkon régi, indás-leveles faragású kő található, másodlagos beépítésben.

 

2. Evangélikus templom

2683 Acsa, Petőfi u.

A templomot a családi sírbolttal együtt 1752-ben báró Tót-Prónai és Blatniczai Prónay Gábor építette. A templom hossza 18 öl, szélessége 6 öl. Mennyezete gerendázott, deszkázott, két szemben lévő karzattal ellátva a nyugati karzaton áll az orgona, a keleti karzat előtt áll az oltár és felette a szószék. Tornyát 1822-ben kapta. Oltárképe a Krisztus a kereszten, 1862-ben készült, Prónay István alkotása. A kripta 2010-től a nemzeti sírkert része.

 

Vízi turizmus

1. Acsai Tanuszoda és Strandfürdő

Az uszoda 2008-ban épült. Egy fedett 16x8 méteres tanmedence, egy kültéri 25x12 méteres úszómedence és egy szauna áll a vendégek rendelkezésére.

 

 

 

2. Sinkár-tó

A tározót 1987-ben alakították ki. Azóta szinte háborítatlan az élővilág, ez vonatkozik a benne élő halakra is. Próbahorgászatok során 20 kg-os csukák, 10 kg fölötti süllők, 50 kg fölötti harcsák és 15 kg fölötti pontyok kerültek kifogásra. Rendeltetése víztározás és árvízcsökkentés, üzemi vízfelülete 88 hektár. A tó medre rendkívül változatos mélységű, 2-8 méter közötti, a sekélyebb részeken a víz felszínét néha szinte teljesen beborítja a vidrakeserű fű, melynek virágai nyáron rózsaszín gyertyaként emelkednek a víz fölé. A régi idők emlékére a tóban még mindig megtalálható egy gémeskút maradványa.

 

Rendezvények, fesztiválok

Ganca Fesztivál

Acsa község 2007 óta rendezi meg a Ganca Fesztivált, ami az évek alatt országos hírnévre tett szert. A rendezvénynek az évszázados múltra visszatekintő Prónay kastély és parkja ad helyet. A ganca és a loksa, mint jellegzetes szlovák ételek kóstolása mellett színes, egész napos programok várják a kicsiket és nagyokat.

 

Forrás: Acsa Turisztikai Információs Portál

http://www.acsaturizmus.hostcity.hu/
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.