Látnivalók / Vác környéki látnivalók
Galgagyörk

www.galgagyorkweb.hu
Az Északi-középhegységben, a Cserhát dombjai között bújik meg Galgagyörk. A falut kétfelől dombok, erdők - Szilágyi és Ecskendi erdő - koszorúzzák. A házak félig a domboldalakra félig a Galga patak völgyébe épültek. Ősidők óta lakott hely, a falu délkeleti részén avarkori sírokat tártak fel a kutatók.
Történelmi látnivalók, műemlékek

1. Ibrányi kastély 
2681 Galgagyörk, Vasút u. 5.
A 19. század második felében, klasszicista stílusban épült földszintes, U-alakú épület, melynek homlokzatán négyoszlopos portikusz áll timpanonos lezárással. A timpanonban fekvő szoboralakok illetve címer látható. Az impozáns épület belsejében kályha, falikút és mázas padlóburkolat található. A-A-B-a-a tengelyes homlokzatán az ablakok szalagkeretelésűek. A középső 3 tengely kiugró rizalitban és az épület sarkai armírozottak. Egyik oldalhomlokzaton 3 ablak. A hátsó homlokzaton 1-3-1 ablaktengely, a szélsők vakablakok. Az U alaprajz hajlásában fatornác.

 

 

2. Ibrányi kúria

2681 Galgagyörk, Mácsai u. 2.
1828-ban épült, majd 1921-ben átépített klasszicista stílusú földszintes sarokház, L alakú alaprajzzal. Egy időben TSZ irodaként működött, volt Ibrányi, majd végül Kálnoky-Bedő-kúria lett. 
A ház rövidebb oldala 2+3+2 tengelyű, tükrökkel, copf rácsokkal tarkított. Az ablakok szegmensíves záródásúak. A hosszabb oldal 9+3 tengelyes, díszes rácsozatokkal tagolt. Az ablakok felső vonalában szalagszerű pá

rkány látható. Az udvari rövidebb homlokzaton ajtó és ablak áll. A hoss

zabbik szár udvari homlokzata előtt kétpilléres előtornác illetve két oldalt 6-6 szalagkeretes, rácsos ablak található.


Webfejlesztés: DunaWeb Kft.