Látnivalók / Vác környéki látnivalók
Fót

www.fot.hu
A Pesti síkságon, a Gödöllői-dombság peremén terül el a főváros elővárosi övezetében. A város legjelentősebb látnivalója a romantikus stílusú, római katolikus templom, mely Ybl Miklós tervei alapján készült. A Károlyi kastélyt az ország első tíz műemléke között tartják számon.

Történelmi látnivalók, műemlékek

1. Károlyi kastély
2151 Fót, Vörösmarty Mihály tér 2.

Hazánk legszebb klasszicista kastélya, mai küllemét gróf Károlyi István megrendelésére Ybl Miklós alakította át. A Károlyi család 1808-1945-ig élt a kastélyban. 1957-től az állami gondozottak intézményeként működik a Gyermekváros. Az emigrációból hazatért gróf Károlyi László létrehozta a Fóti Károlyiak Alapítványt, amely a család kulturális örökségét gyűjti és őrzi a jövő nemzedékei számára.

 

2. Présház
2151 Fót, Öreg hegy

Fáy András présháza klasszicista stílusban, 1837-ben épült. Átalakítása óta vendéglátó egységként működik. Szabadon álló, földszintes, nyeregtetős gazdasági lakóház, szoba-konyha- szoba elrendezésben. Eredetileg zsúppal fedett, de ma az épület hosszabbik szárnya cserépfedésű. Károlyi István gróf, a fóti birtok tulajdonosa, az 1830-as évektől igen kedvezményes áron kezdett parcellázni a fóti Somlyó oldalában lévő szőlőtelepítésben, hogy annak gazdaságos művelését biztosítsa. Ez kapóra jött többek között a reformkor hírességeinek is, akik a főváros közelségében kikapcsolódási lehetőséget kerestek maguknak. Közülük először Fáy András, a „haza mindenese” vásárolt földterületet Fóton, amelyhez egy XVIII. században épült présház is tartozott. Ezt követően barátainak ünnep- és vasárnaponként kirándulásaik egyik kedvelt célpontja lett Fáy András szőlője és Présháza, különösen szüretek idején. A szüreti vigasságok alkalmával olyan híres írók, költők, politikusok találkozó helye volt ez a terület, mint Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Kossuth Lajos. Az 1840-es években a szabadságharchoz vezető eszmék egy része is itt született meg.

 

Szakrális turizmus

1. Római katolikus templom
2151 Fót, Vörösmarty Mihály u. 2.

Fót legnevezetesebb épülete az Ybl Miklós által tervezett, 1845-55 között épült romantikus stílusú római katolikus templom. A település központjának és ezen belül a templomnak a tervezését a kor jeles építészére, Ybl Miklósra bízta Károlyi István. A Fóti Római Katolikus Templom csodálatos gyöngyszeme a romantikus stílusban épült magyar épületeinknek.  Ha teljes nagyságában távolról tanulmányozzuk ezt az építészeti csodát, érzékelhetjük a Károlyi István gróf és Ybl Miklós építész által megálmodott harmóniát. Ez a harmónia a tökéletes arányokból és használt formákból árad felénk. Az arab és mór díszítő-elemek között sehol sem lelhető fel felesleges, kirívó dekoráció. Mai szemmel nézve nem is érezzük, hogy milyen merész újítás volt a templom megvalósítása abban a korban, az építés idején. A magyar építészet ezzel a műalkotással túllépett a nyugati egyetemes művészettörténeten. A fóti templom a kiforrott romantika stílusjegyeit viseli magán, holott ez az irányzat az 1850-es években még - (az ezt a stíljegyet kezdeményező Münchenben is) - csak a szárnyait bontogatta, ekkor a romantikus stíljegyek még csak félénken szólalnak meg a német építészetben is. Az akkor 31 éves zseniális építész Ybl Miklós rendkívüli arányérzéke a fóti templom esetében is megmutatkozott. Tökéletesre sikeredett majdnem 300 tervrajz elkészítése után a kivitelezése ennek a méreteiben arányos, túlzásoktól mentes, finoman díszített remekműnek.

 

2. Római katolikus plébániaház
2151 Fót, Vörösmarty Mihály u. 2.

Római katolikus plébániaház, 1855. Tervezte: Ybl Miklós. Négyzetes alaprajzú, szabadon álló romantikus stílusú épület. Főhomlokzata közepén oromzatos rizalit három félköríves nyílással, felette az oromfalon középen rózsaablak. A bejárati ajtó félköríves lezárású, jobbról- balról 1-1 kerek ablak. Az oromzat csúcsán Szt. Péter szobra áll. A homlokzat két oldalán 2-2 félköríves ablak. A bal oldali homlokzaton félköríves ablakok, árkádsorral díszített oromzat zárja le.

 

3. Kálvária
2151 Fót, Vörösmarty Mihály u. 72/b.

A 18. században épült, ravatalozóként használt, egykori barokk épület, mai alakjában a romantikus stílust képviseli. Kör alaprajzú, szabadon álló építmény, melyen elöl középen félköríves bejáratot, kétoldalt 1-1 egyenes záródású ajtót félköríves keretezéssel láthatunk. Hátsó részén kétfelé ágazó lépcsőfeljárat vezet fel a sík tetőzetre, melyen kocka alakú kő talapzatokon három fakereszt található, a közepén Krisztus, kétoldalt a latrok mozgalmas, vas corpusa látható, átfestett állapotban. A kompozíció előtt alacsony vas mellvéd áll.
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.