Szabadidő / Kirándulás
Túraútvonalak a Börzsönyben

Budapesttől karnyújtásnyira, a csodálatos szépségű Dunakanyartól északra emelkednek a Börzsöny vadregényes csúcsai. Az úgynevezett Magas-Börzsöny Magyarország legérintetlenebb hegyvidéke, legmagasabb csúcsa a 938 m magas Csóványos. A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, nagy része fokozottan védett természetvédelmi terület.

Növényvilágát tekintve a hegység jelentős részét természetes erdő borítja, mely kedvenc kirándulóhely a Budapest és környéke régióban.

 

 

www.erdeikirandulasok.hu

Túraajánlatok:

Irány a Bajdázó-tó: 6km-es túra a Királyrét területén Kezdő túrázóknak. Bővebben

Encián emlékek I.: 8km-es túra a Nagymaros területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

Csóványos túra Diósjenőről: 17km-es túra a Diósjenő területén A kezdőktől a haladókig. Bővebben

Csóványos túra Királyházáról: 14km-es túra a Királyháza területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

Miért fontosak a tisztások?: 8km-es túra a Börzsöny területén családosoknak, bevezető túraként.Bővebben

Kemence – Feketevölgy – Magosfa – Királyháza: 18km-es túra a Kemence - Királyháza területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

Kemence - Salgó vár - Kemence: 13km-es túra a Kemence területén családoknak. Bővebben

Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor: 9km-es túra a Diósjenő-Kámor területén kalandkereső családoknak, faitaloknak, helyieknek. Bővebben

Fekete István vadászösvényein: 15km-es túra a Kismaros-Nagymaros területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

Kőről kőre: 18km-es túra a Észak-Börzsöny területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

Dél-Börzsönyi kilátások I.: 20km-es túra a Szob-Márianosztra-Nagybörzsöny területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

A sziklákon: 11km-es túra a Zebegény-Nagymaros területén gyakorlott túrázóknak. Bővebben

 

Látnivalók a túraútvonalak közelében

Márianosztra

Bibervár

A 13. század közepén emelt vár maradványai a falutól keletre, a Kishanta- és Korompa patak találkozása feletti dombtetőn állnak. Eredetileg lakótorony és ahhoz csatlakozó udvarból álló vár volt itt.

 

Kálvária kápolna

A községtől délkeletre, magas dombon álló, barokk stílusú együttes 1759-1779-ig épült. A háromszög alaprajzú, minden oldalon falifülkével ellátott barokk profilú, pillérszerű, cseréppel fedett stációházakból kilenc maradt meg. A domb felső részén barlangszerűen kiépített Szent Sír kápolna áll.

 

Pálos kolostor

A 15. században, gótikus stílusban épült kolostor jelenleg börtönként funkcionál.
Az 1890-es évek nagy építkezései következtében a börtön elnyerte a lényegében ma is változatlan formáját. Ekkor épült a háromemeletes magánzárkatömb, a rabkórház, munkatermek és a rabtemplom. Néhány évvel később megépült a kert felé eső kétemeletes épületszárny, amellyel kialakult a zárt sétaudvar.

 

A Pálos kiállítás és a börtöntörténeti kiállítás nyitvatartási ideje:
április 1. és október 30. között: minden nap 09:00 – től 17:00 óráig
november 1. és március 31. között: minden nap 09:00 - től 17:00 óráig
ebédidő   12:30 – 13:00

Jegyárak
felnőtt    300.- Ft / fő
kedvezményes  150.- Ft / fő
csoportos (15 fő felett) 100.- Ft / fő

Kedvezményes belépőjegy vásárlására jogosult:
– diákok (6-18 éves korig) 14 év felett diákigazolvány felmutatása mellett! (6 év alatt díjtalan)
– nyugdíjasok (62- év felett)
– bv-s, bv-s nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők
– fegyveres testületek és a katasztrófavédelem dolgozói, a szolgálati igazolvány felmutatása mellett
Csoportos belépőjegy: 15 fő feletti csoport.

 

Pálos kolostor romjai
14. században épült kolostor, mely funkcióját a 16. században elvesztette. A falutól keletre, a Kis-Hanta- és a Korompa patak találkozásainak közelében található rom. A törmelékkupacok helyenként 1-2 m magas falakat takarnak.

 

Magyarok Nagyasszonya Bazilika
Római katolikus, volt pálos templom. Az eredetileg gótikus stílusú szentélyt a XVIII. században barokk stílusúvá alakították. A kerítésfalban magas, diadalívszerű kapu található. A templom északi falával a kolostorépülethez csatlakozik.

 

Zebegény

Kálvária kápolna
A Kálvária kápolna 1853-ban klasszicista stílusban épült. A keletelt kápolnához vezető út mentén 9 stációs ház áll. A kápolnától délre áll az 1935-38 között, Maróti Géza tervei alapján épült befejezetlen monumentális emlékmű: Nemzeti hőseink és tragédiáink emlékhelye.

 

Verőce

Migazzi-kastély
Barokk stílusban, 1766-1774 között Isidor Canavale tervei alapján épült római katolikus szeretetotthon. Az eredetileg későbarokk stílusú egyemeletes kastély ma koraklasszicista vonásokat hordoz. A kastély nem látogatható, női szerzetesek otthonként szolgál.

 

Római őrtorony maradványai
A Dunamező-dűlőben található a Duna bal partjának egyetlen, konzervált római kori őrtornya, melyet még a IV. században Valentinianus császár emeltetett. Központi épülete a kelet-nyugati tengelyű torony volt. Szabálytalan kövekből épült, csak a külső falsíkot rakták kváderekből. Déli hosszoldala szinte teljesen elpusztult, kis részlete maradt meg a délkeleti saroknál. A központi épülethez nyugat és kelet felé induló szárnyfalak csatlakoztak.

 

Sturm Ferenc -nyaraló
1889-ben, Ybl Miklós tervei szerint, eklektikus stílusban épült a volt Sturm Ferenc nyaraló. U alakú, földszintes, tetőtérbeépítéses (az utcafronton ) nyeregtetős, oromzatos épület. A keleti emelkedik az egykori víztorony tornya.

 

Csővár

Várrom
A 14. században, gótikus stílusban épült déli alaprajzú várból csak a torony délnyugati sarka és a keleti épületszárny udvar felőli falának egy szakasza áll jelentős magasságban. Másutt a falakból csak 0, 5 - 2 méteres szakaszok maradtak meg. A külső várfal a déli oldalon csak kisebb szakaszon maradt meg, míg északon csupán sejteni lehet egykori helyét.

 

Nagybörzsöny

Vízimalom
A teljes épségben fennmaradt műemlék,  Antal-féle malom vízvezető árkaival együtt 1851-ben készült el. A meghajtáshoz szükséges vizet a patakon kb. 200 méterre feljebb épített duzzasztógáttól egy keskeny csatornán vezették az épülethez. A parkosított udvarban malomkő gyűjtemény, gazdasági épületek és egy 160 éves ma is működő kenyérsütő kemence található. Az épületen kívül, de mégis a tető alatt, egy felülcsapott vízikereket csodálhatunk meg. A víz az épület alatti alagúton, majd egy rövid árokszakaszon át tér vissza a patakba. Ma a lakószobában a malomipar történetét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Nyitvatartás:
Hétfő:   szünnap
Kedd-Vasárnap: 10.00-18.00-ig
Szünnapon és nyitvatartási időn kívül, telefonos bejelentkezés is lehetséges.

Belépődíj:
Felnőtteknek: 400 Ft
Gyermekekenek 14 éves korig: 200 Ft
4 éves kor alatt: Ingyenes

Elérhetőségek:
Bóna Dániel
2634 Nagybörzsöny
Hunyadi tér 10.
E-mail: vizimalomesvendeghaz@gmail.com
Telefon:+36 20 327 9295
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.