Múzeumok, kiállítóhelyek
Vasba öntött történelem – Öntöttvas gyűjtemények

2600 Vác, Köztársaság út 19.
+36 30 591 3099
pannoniahaz@mimk.vac.hu
http://mimk.vac.hu
A Pannónia Ház kiállítása az európai öntöttvas művesség remekeit tárja a látogatók elé, két jelentős öntöttvas gyűjtemény bemutatásával.

Berczelly Attila több, mint 400 tárgyat tartalmazó gyűjteményét 2007-ben vásárolta meg Vác városa a magángyűjtőtől. Az anyag, mely korábban Berczelly váci otthonában, majd Zebegényben és Kehidakustányban is látható volt, német, cseh, osztrák, orosz és magyar öntödék műremekeit tartalmazza, többségük az 1850-1950 közötti időszakban készült. A tárgyak között kisplasztikák, dísztálak és különböző díszített használati tárgyak (tükör- és képtartók, tintatartók, hamutálak stb.), lakásfelszerelési tárgyak (falikarok, törölközőtartók, virágállványok, kályhák, kályhalapok, stb.), továbbá sírlapok, sírkeresztek és korpuszok fordulnak elő. A gyűjtemény tehát – az építészeti öntvények kivételével – a nem ipari öntöttvas kisöntvények szinte teljes termékskáláját reprezentálja.

Szintén itt kerül bemutatásra a gyenesdiási „kályhadoktor,” Vaszkó Ernő korábbi magángyűjteménye is, mely 2015 óta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumhoz tartozó Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményt gyarapítja. A főként nagyméretű, díszes öntöttvas kályhákat bemutató kiállítás anyaga túlnyomó részt a történelmi Magyarország területén működő öntödék terméke, melyekkel még teljesebb képet alkothatunk a 19. századi öntöttvas művességről.

 

Nyitvatartás:

kedd - vasárnap: 10.00-18.00

 

Belépőjegyek:

Teljes árú jegy: 1.500 Ft/fő

Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 800 Ft/fő

Csoportos kedvezmény (10 fő felett):

Teljes árú: 1.000 Ft/fő

Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 500 Ft/fő

Családi jegy: 3.500 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt + 2 gyerek

Pannónia Ház kert látogatás ingyenes.

 

Video a Pannónia házról és kiállításokról. KATT IDE
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.