Múzeumok, kiállítóhelyek
Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely

2600 Vác, Március 15. tér
+36 30 555 7620
info@muzeumvac.hu
www.muzeumvac.hu
A templom az 1241-es tatárjárás után a betelepített német lakosság számára épült Szt. Mihály tiszteletére, és mintegy fél évezredig állt itt. Az egykori vár területén állt székesegyházat a törökök lerombolták, kivonulásuk után a Szent Mihály templomot használták székesegyháznak. A XVIII. századra a templom erősen megrongálódott.

Migazzi Kristóf püspök megbízásából 1750 táján Oracsek Ignác építész tervei alapján elkezdődött a barokk stílusban való átépítés. A tervek szerint a templom keleti felén egy nagyobb, altemplommal is rendelkező templom épült volna. A bontás és az új alap készítésekor a falak megsüllyedtek, a boltozat, és a templomtető is repedezni kezdett. Eszterházy Károly püspök 1760-ban leállíttatta a munkálatokat, és a ma is látható helyen, a „külső és belső vár találkozási pontján” jelölte ki az új székesegyház helyét. A Szent Mihály templomot egy év múlva lebontották, építő köveit felhasználták az új székesegyház építéséhez, melyet a két korábbi székesegyházra emlékezve, Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szenteltek 1772-ben. A tér közepén látható romkert a régészeti feltárások során feltárt templom leghosszabb ideig fennált formáját mutatja, az altemplomban kiállítás látható a templom történetéről.

Az altemplom a Tragor Ignác Múzeummal való egyeztetés után látogatható.

Nyitva tartás: 
március elejétől novemberig: K-V: 10.00-18.00
november-február: ZÁRVA!

Belépőjegyek:

Teljes árú jegy: 500 Ft/fő
Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 250 Ft/fő
Családi jegy: 2 felnőtt + min. 2 - max. 3 gyermek: 1.100 Ft
Jegyvásárlás a MEMENTO MORI & ARS MEMORANDI Kiállítóhely pénztárában!

Kombinált jegyek:
Kombinált A (Memento Mori & Ars Memorandi + Pannónia Ház + 3. kiállítás)
Teljes árú belépőjegy: 2.200 Ft/fő
Kedvezményes árú belépőjegy: 1.100 Ft/fő
Kombinált B, márciustól novemberig (Memento Mori & Ars Memorandi + Pannónia Ház + Görög Templom + Középkori Pince + Hajózástörténeti Gyűjtemény + Szent Mihály Altemplom)
Teljes árú belépőjegy: 3.600 Ft/fő
Kedvezményes árú belépőjegy: 1.800 Ft/fő

Tárlatvezetések:
Diákok számára: 3.500 Ft/csoport
Felnőttek (nyugdíjasok is!): 6.500 Ft/csoport
Idegen nyelvű: 9.500 Ft/csoport
1 csoport kb. 25 fő

Fotójegy: 500 Ft - Vaku használata nélkül!

(A tárlatvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges!)

DÍJTALAN ÉS KEDVEZMÉNYES BELÉPÉS FELTÉTELEI

Díjtalan és kedvezményes belépőt csak a látogatás napján, a kedvezményre jogosító igazolványt bemutatva tudunk kiadni.

Díjtalan belépésre jogosultak mind az állandó, mind az időszaki kiállításra:

 • 6 éves kor alatt mindenki;
 • 70 éves kor felett csak az EGT tagállamok állampolgárai;
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők (csak az EGT tagállamok állampolgárai);
 • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete), az adott évre érvényes tagsági igazolvánnyal (csak az EGT tagállamok állampolgárai számára);
 • közoktatásban dolgozó (aktív) pedagógusok az adott tanévre érvényesített pedagógus igazolvánnyal (csak az EGT tagállamok állampolgárai); - a korlátlan ideig érvényesített igazolványokkal nem vehető igénybe;
 • nemzetközi szerződések alapján érvényes igazolvánnyal rendelkezők (ICOM, ICOMOS);
 • fényképes újságíró igazolvánnyal rendelkezők;

Nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) állampolgárságra való tekintet nélkül minden látogató, a fogyatékkal élő személyek, valamint kísérőik (jogosultanként max. 1 fő) díjtalan belépésre jogosultak.
A muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait 50%-os kedvezményes belépődíj fizetésével látogathatja az EGT-állampolgár:

 • a) a 6. életévének betöltésétől 26. életévének betöltéséig,
 • b) 62 év felett,
 • c) amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok – Ptk. 685. § b) pontja szerinti – közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő), a (2) bekezdés b) pontjában foglalt eset kivételével.

Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó kiállításait az EGT-állampolgár minden hónap egyik hétvégéjének a muzeális intézmény által meghatározott napján (minden hónap első vasárnapján), amennyiben:

 • a) a 26. életévét még nem töltötte be,
 • b) 18 év alatti személyt kísér, és annak a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő).Webfejlesztés: DunaWeb Kft.