Odporúcania
Túraútvonalak a Naszályban

A Naszály hegy Vác felett helyezkedik el, a Cserhát hegység legnyugatibb, előhegység jellegű tagja. A hegy a sasbérceknek nevezett, környezetükből meredeken kiemelkedő hegyek egyik legszebb hazai példája.

A Naszályt gépjárművel a 2-es számú főközlekedési úton, a 2a, a kosdi és a gombási úton lehet megközelíteni. Mivel az erdőterületekre csak engedéllyel lehet behajtani, az autókat a hegy lábánál, az erre kijelölt parkolóhelyeken lehet elhelyezni.

Vasúton a hegy csak a váci, vagy verőcei állomásig közlekedve közelíthető meg. A váci autóbusz állomás a vasútállomástól 250 m-re található, ahonnan már indulnak olyan járatok, melyek a hegy lábáig viszik a látogatót.

Gyalogos túraútvonalak:

1./ Országos Kéktúra

A Magyar természetbarát Szövetség felügyelete, kezelése alatt álló túraútvonal.
Távolság: 13,2 km
Idő: 4 óra 25 perc

Katalinpuszta – Rekettyés-tó–Víznyelő barlang – Naszály csúcs – Násznép barlang –Kosdi elágazás  – Farkas bérci pihenő – Ősagárd

Túraútvonal információk:

Magyar Természetbarát Szövetség

06 1 332-7177

info@termeszetjaro.hu


2./ Pest megyei piros túra

A túraútvonal fenntartója, kezelője a pest Megyei Természetbarát Szövetség
Távolság: 10.8km
Idő: 3 óra 35 perc

Katalinpuszta – Erdészház – Óriások pihenője – Ősagárdi elágazás  – Kosd

Túraútvonal információk:

Pest Megyei Természetbarát Szövetség

06 30 241 1860

zstrezsu@gmail.com


3./ Váci körtúra

A Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány, Bíró György felügyelete, kezelése alatt álló túraútvonal.
Távolság: 6,4 km
Idő: 2 óra 10 perc

Vác autóbusz állomás – Gombási agyagbánya – Gombási pihenő – Naszály csúcs – Vaditató tó – Agyagbánya felső – Gombási agyagbánya

Túraútvonal információk:

Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány

06 20 980 4872


4./ Kosdi körtúra

Távolság: 10,7 km
Idő: 3 óra 35 perc

Kosd – Cselőtepusztai kulcsos ház – Nagybánya kő – Naszály csúcs – Násznép barlang – Kosdi elágazás – Kosdi pihenő – Kosd

Túraútvonal információk:

06-30-486-8720


Gyadai Tanösvény

Igazi családi program kicsiknek és nagyoknak! Legyél Te is kiserdlész! Gyadai élményösvény
A Naszály csaknem teljes területe és a Gyadai-rét helyi jelentőségű természetvédelmi terület, melynek védelmét Vác és Kosd önkormányzatai hozták létre.
Távolság: 4,89 km
Idő: 2 óra 30 perc
A hegy észak – nyugati területének értékeit a Gyadai tanösvény tárja fel. A Gyadai-rét Vác legészakibb, meghitt hangulatú zavartalan területe. Magas hegyek és sűrű erdők zárják körbe, melynek közepén a Lósi patak kanyarog.

A túra során bepillantást nyerhetünk:
- a naszályi erdők-rétek és az itt élő, gazdálkodó ember kapcsolatába
- az itt élő gazdag állatvilágba
- az erdő mindennapi, de nem mindennapos életébe

A Gyadai Tanösvény erdészeti és környezetismereti bemutatóhely. A 13 állomásból álló ösvény egyéni bejárása során a látogatók táblák segítségével megismerkedhetnek a Naszály hegy természeti értékeivel, hagyományaival, múltjával, illetve a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be.
Az egyéni bejáráson túl lehetőség van szervezett keretek között túravezetővel, és az erdészet kiadványának segítségével is a tanösvény felfedezésére. Szívesen fogadják iskolás csoportok jelentkezését is.
Fiatalabb látogatók a tanösvény munkafüzetében a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg. Útjukon a tanösvény jelképállata, Hangya Dani kíséri őket. A bejárás alatt erdei társasjátékok, állatleső, bátorságpróba, levélkirakó, kiserdész paraván várják a látogatókat. A kapcsolódó kiadvány a tanösvény bejáratánál az erdészházban kapható.
A tanösvény télen - nyáron látogatható.
A legkisebbek részére ovis ösvényt képeztek ki. Az útvonal hossza 300 méter, ösvény a „madarak birodalmába” – 350 méter.
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.